Bryndzové halušky

  • Bryndzové halušky
  • Bryndzové halušky
  • Bryndzové halušky
Doba prípravy:
10 min
Doba varenia:
15 min
Celkový čas:
25 min
Slovo od kuchára
Naše tradičné.
Ingrediencie

Zemiakové cesto:
4 zemiaky
1 vajce
polohrubá múka
mlieko

Na ochutenie:
bryndza
kyslá smotana
slaninkové oškvarky
soľ podľa potreby

Inštrukcie

Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky a po častiach ich rozmixujeme mixérom na kašu. Do tejto zemiakovej zmesi pridáme jedno vajce a trochu mlieka na zriedenie. Potom postupne prisypávame múku, až pokiaľ nevznikne hustejšie vláčne cesto.

Pripravíme si hrniec s vriacou vodou, do ktorého hádžeme halušky. Ja mám na to pomocníka (viď. obrázok), ale pravé halušky by sa mali hádzať ručne pomocou lopára a noža 🙂

Halušky varíme vo vriacej vode kým nevystúpia na hladinu. Potom ich pomocou sitka vyberieme do misy, pridáme trošku kyslej smotany alebo mlieka (ochladí to halušky a bryndza sa nebude naťahovať) a vmiešame bryndzu. Opakujeme pokiaľ máme cesto 🙂

Hotové bryndzové halušky posypeme slaninkovými oškvarkami.