Medovníčky

  • Medovníčky
  • Medovníčky
  • Medovníčky
Doba prípravy:
20 min + nechať odstáť cez noc v chladničke
Doba varenia:
cca 6 min každý plech
Celkový čas:
120 min
Slovo od kuchára
Moja verzia vianočných medovníčkov :) Cesto vydrží v chladničke aj 2 mesiace, prípadne sa dá aj na max 3 mesiace zamraziť.
Ingrediencie

*medovníčky hneď mäkké:
650g polohrubej múky
300g práškového cukru
1 lyžička sódy bikárbóny
1 lyžička mletej škorice
4 lyžice teplého medu
250g masla
4 vajcia

*medovníčky klasické:
650 - 700g hladkej múky
300g práškového cukru
100g mletých orechov
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžica perníkového korenia
200g teplého medu
4 vajcia
50g masla

Ostatné:
papier na pečenie
formičky na vykrajovanie
vajíčko na potretie

Inštrukcie

Múku a práškový cukor preosejeme do misy, pridáme zvyšné ingrediencie a vypracujeme jemné cesto. Cesto necháme najlepšie cez noc odstáť v chladničke. Po vybratí z chladničky ho necháme pár minút postáť v izbovej teplote, aby trošku zmäklo. Potom ho rozvaľkáme na 3-5 mm hrubý plát. Formičkamy vykrojíme ľubovoľné tvary, poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 6 minút na 200°C.

pozn: klasické medovníčky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.