Medovníčky
*medovníčky hneď mäkké:
650g polohrubej múky
300g práškového cukru
1 lyžička sódy bikárbóny
1 lyžička mletej škorice
4 lyžice teplého medu
250g masla
4 vajcia
*medovníčky klasické:
650 - 700g hladkej múky
300g práškového cukru
100g mletých orechov
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžica perníkového korenia
200g teplého medu
4 vajcia
50g masla
Ostatné:
papier na pečenie
formičky na vykrajovanie
vajíčko na potretie
Múku a práškový cukor preosejeme do misy, pridáme zvyšné ingrediencie a vypracujeme jemné cesto. Cesto necháme najlepšie cez noc odstáť v chladničke. Po vybratí z chladničky ho necháme pár minút postáť v izbovej teplote, aby trošku zmäklo. Potom ho rozvaľkáme na 3-5 mm hrubý plát. Formičkamy vykrojíme ľubovoľné tvary, poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 6 minút na 200°C.
pozn: klasické medovníčky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
